Tema

Demokrati (13) Forsking (3) Lyrikk (6) Miljø (9) Musikk (4) På bygda (7) Ski (27) Snø (4) Tur/retur (29)

måndag 13. april 2009

Turproviant

Til saman fire turalternativ vart lanserte til utflukta påskeaftan. Under drøftingane i hyttestova langfredag, valde me turen Antonbua+. Kanskje ikkje det lengste turalternativet sånn i utgangspunktet, men alle var samde om at me ville vere særs godt nøgde dersom me nådde fram til den halvt nedsnødde bua. Og; den plussen antyda varsamt at skituren kunne bli lenger om den lovande vermeldinga skulle slå til. Yngstemann tok difor, rutinert og rettkome, opp diskusjonen kring turprovianten. Kva skulle me ha med innover?
..........Under frukosten
laurdagsmorgonen vart arbeidsdelinga klar; nokon smurde matpakke, nokon gjorde klar termosar med kakao, nokon pakka sekkar, nokon sette skia inn med isklister og universalklister (jepp, du tippar rett!) medan andre fyrst og fremst var ansvarlege for eigne klede. Sistnemnde gruppe tok i tillegg på seg sjølvpålagde tilsynsoppgåver i høve proviantpakkinga. Prinsippet om felles planlegging, rigging og gjennomføring vert ikkje alltid følgd, det skal seiast, men det er som regel eit mål at det skal vere slik. Turen vert gjerne kjekkare då.
..........Det er vidare ein uttalt ambisjon å ta med sunn og næringsrik mat og drikke når me skal ut på tur. Brød med godt pålegg, frukt, vatn og varm drikke er lurt veit me, men så var det dette med eh, premiar då. Sjokolade og kjeks hjelper på humøret når universalklisteret ikkje sit. Det er jo noko alle veit, og her syner empirien at det er relativt liten skilnad mellom born og vaksne når det gjeld å setje pris på slikt. I tillegg er det ein påsketradisjon som sjeldan slær feil på turar som varer heile dagen: Grillpylser. Pylsegrilling på sirleg uthogd eingongsgrillhylle i snøhole er bra saker. Og her er me raffinerte; ketchup og sennep er obligatorisk, og helst både lomper og pylsebrød òg. Merk: Nokre turopplevingar har lært oss at det løner seg å ha med nokre dråpar ekstra tennveske til grillen. Då slepp ein bruke opp reserven med dopapir for å ha oppkveiksved for ein elles uberekneleg og lunefull eingongsgrill frå coopen nedi bygda.
..........Antonbua+ vart ein flott skitur på om lag 16 km. Med tanke på at sjølve bua vert passert etter dryge 4 km på veg innover, må me kunne seie at den plussen vart godt ivareteken. Laget sette enkelt til livs 30 grillpylser i lun snøhole som yngstemann var innreiingsarkitekt for. Grovbrød med godt pålegg, frukt, rosiner, nøter, vatn, resten av varm (les: lunken) kakao og annan sirleg pakka turproviant vart henta fram frå sekkar, rompetasker og sidelommer og gjorde nytte som sein nattmat i hyttestova for dei av oss som var sist i seng. Også det er vel etterkvart ein påsketradisjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar